MT THORSHAVN ved kai i Cape Town.

 

                            Se flere bilder i fra skipet
 

1930 MT THORSHAVN(1)
 

Type:

Motortanker

Off.no:

 

Flagg (flag):

NOR

Havn(port):

Sandefjord

Byggeår (year built):

1930/11

Bnr (Sno).:

710

Bygger (yard):

Sir J.Laing & Sons Ltd., Sunderland

Eier (owner):

Bryde & Dahls Hvalfangerselskap A/S (A/S Thor Dahl, Sandefjord som disponenter)

Klasse (Class).:

Lloyds Register

 

 

Tonnasje (Tonnage):

11.045 tdw, 6.869 brt, 4.126 nrt

Dimensjoner (size):

Loa: 448,6' - B: 57,4' – D: 33,4' – dypg.: 27'2 ½"

Lastehandterings syst.
(cargo handling.):

 

 

 

Navigasjonsutstyr:

 

Kommunikasjon (comm.):

 

Kallesignal (Call sign.):

LDPO

 

 

Fremdrift (propulsion):

1 x Doxford diesel, 2-takt/enkeltv., 4-sylindret, syl.dim.: 23,6"x91,3", 2.281 IHK. Bygget av Wm.Doxford & Sons Ld., Sunderland.

Fart/forbr.(speed/cons.):

 

Hjelpemaskineri (aux):

 

Tot.el.kraft (el.power):

 

Kjele(r) (boiler):

2 x hjelpekjeler (aux.boiler), oljefyrt.

 

 

Annet :

Et mål for ekspedisjonen var moderne luftfotografiering av de kystland i Øst-Antarktis som nordmenn hadde oppdaget og kartlagt tidligere.

Det ble leid et Stinson-fly, modell 1936 med en 350 HK motor og en aksjonsradius med reservetank på ca 1.200 km. Flyet var utstyrt med dobbelt sett sendere og mottakere, en langbølgesender og en kortbølgesender for å ivareta sikkerheten best mulig.

Ingrid Christensen kastet flagg over Ingrid Christensens land. Den 2. februar fløy de over ukjent land, senere kalt prins Harald Land.

Deltakere:
Viggo Widerøe (flyver) og Solveig Widerøe (hans kone)
Klarius Mikkelsen (kaptein)
Nils Larsen (kaptein)
Nils Romnæs (fotograf, radiomann)
Strandrud (mekaniker)
Fidjeland (mekaniker)
Erik Simensen (fotoekspert)
Lars Christensen, Ingrid Christensen (kona) og datter
 

 

 

Historikk:

1930 Bygget som motorskip THORSHAVN ved Sir J.Laing & Sons Ltd., Sunderland for Bryde & Dahls Hvalfangerselskap A/S (A/S Thor Dahl, Sandefjord som disponenter)
1931 Fra 6. januar til 19. februar 1931. Undersøkte fra ca 83oØ til ca. 31o Ø. Lars Christensen var leder.
1932 Fra 31. desember 1932 til 7. mars 1933. Undersøkte kysten av Enderby Land og vestover. Formålet var også å prøve og landsette Riiser-Larsen's antarktis ekspedisjon. Lars Christensen var leder.
1933 Fra 20. desember 1933 til 27. februar 1934. Den 6 omsegling av Sydpolkalotten. Lars Christensen var leder.
1936 Fra 28. desember 1936 til 7. februar 1937. Undersøkte fra ca. 80oØ til ca. 30oØ.  Lars Christensen var leder.
1940 For tjeneste under krigen, se: http://www.warsailors.com/singleships/thorshavn.html
1947 Solgt til Transoceanic Corp, Panama 13/6-1947 og omdøpes til TRANSOMAN
1954 Solgt til opphugging.

 

 

History in English:

1930 Built as motor tanker THORSHAVN by Sir J.Laing & Sons Ltd., Sunderland for Bryde & Dahls Hvalfangerselskap A/S (A/S Thor Dahl, Sandefjord as managers)
1931 Exploring the Antarctic from 6th. of January to 19th. of February, from abt 83oE to abt. 31o E. Mr.Lars Christensen was the leader of the expedition.
1932 Still exploring the Antarctic. Started 31th of December to the 7th. of March. Exploring the Coast of  Enderby Land and westwards. The purpose was also to land Mr. Riiser-Larsen's antarctic expedition as well. The leader was Mr.Lars Christensen.
1933 From the 20th. of December to 27th. of February. The sixth round trip of the Antarctica.
Lars Christensen as leader.
1936 From 28th. of December to the 7th.of February, exploring from 80oE to abt. 30oE. Again Mr.Lars Christensen as leader.
1940 For war service , see:
http://www.warsailors.com/singleships/thorshavn.html
1947 Sold to Transoceanic Corp, Panama 13/6 and renamed TRANSOMAN
1954 Sold to breaking.

 

 

Kilde: Fra Thor-Glimt, Ragnar Andersen, DnV reg.1935.
Siste oppdatering: 22.11.2012 (OL)

 THORSHAVN på havna i Cape Town.


Fra "Thor-Glimt Nr. 4 – November 1958
Jeg minnes en julekveld

            I en gammel avis fra julaften 1937 finner vi: I en enquete «Jeg minnes en julekveld» i Nordmannsforbundet har konsul Lars Christensen levert følgende bidrag:
            Det var i 1909. Jeg hadde opholdt mig en måneds tid på vår hvalfangststasjon ved Corral i Chile. Tidlig om morgenen julaften begynte jeg hjemreisen. Jeg satt hele dagen i en skitten kupe blandt skitne, luktende mennesker i en forferdelig varme. Hele natten satt jeg og dormet i hjørnet av kupeen. Ingen forstod mig, og dårlig var det med mat. Dette var julaften!! Men jeg var forlovet og skulde hjem. Da tåler man litt av hvert når man er 25 år gammel.
            Tidlig juledags morgen kom jeg til Santiago. Jeg måtte selv bære min bagasje - to håndkofferter - og mens jeg gikk og lette efter det hotell som var anbefalt mig, hører jeg plutselig sang og musikk. Det var ikke helt lyst ute enda, men kirken var oplyst og virkningen fra vinduenes glassmalerier var så vidunderlig at jeg måtte gå inn.
            Alle derinne hadde nettop knelt på små puter som lå utover gulvet, og kirkefolket lå foroverbøid i bønn. Jeg satte mig på kofferten bakerst i kirken. Hvilken herlig stemning - musikken - mystikken - guttekorets sang - lysvirkningen - alt sam­men virket slik at jeg ble sittende på mine koffer­ter i to timer og hverken fn- eller senere har jeg opplevd en gudstjeneste som har virket slik på mig, og det til tross for at ieg ikke forstod et ord.

  THORSHAVN (1) kommer langs siden på Solglimt 1932/33 (Privat via Harald Fevang)

 

            En annen jul, i 1933. Ombord i «Thorshavn» i de beryktede «brølende firtigrader». Været var dårlig og det var ikke moro under den svære rullingen å begynne å rote frem julestas og gaver fra bortstuvede kofferter, men været bedret sig litt utover dagen, så det gikk det også.
            Alle beundret min frues energi - julestemning vilde hun ha, og den fikk hun til, så om aftenen strålte to pyntede juletrær som var medbragt fra vår egen park hjemme i Sandar, ombord i «Thorshavn». Skibets officerer spiste med oss, og om aftenen samledes alle som var fri, til fest på den innebyggede mellembro. - Vi «danset» om juletreet, mens skuta slingret forferdelig, så rett som det var slang nogen av oss ned i skibbsiden, men vi holdt ringen og julesangene blev sunget. Juletreet stod på et balansebord, så det klarte seg.
            Sønnen min opdaget ved avgangen fra Cape Town at to av hans klassekamerater fra folkeskolen var mannskaper så de tre dannet straks et koselig hjørne for sig selv.
            Utpå kvelden tok det fyr i juletreet i røkesalongen, og da vi hadde omkring 10.000 tonn brenseloljeombord, så var den slags «julevarme» ikke særlig velkommen, men ved siden av mig satt styrmannen som spretter opp - griper stammen - og derined ser jeg flammen og hælene hans ut gjennem døren, og treet seiler til sjøs. Fint levert! Ferdig med det! - og ingen tenkte mer på ildsfaren.
            Senere står jeg og snakker med tredjestyrmannen da jeg plutselig hører et gledesutbrudd i form av «gledelig jul». Det hadde vi ønsket hverandre så mange ganger utover aftenen at jeg så mig spørrende omkring, og der stod radiotelegrafisten med to never fulle av telegrammer som han høitidelig delte ut til hver især. Det øverste var til oceanografen, fra hans forlovede, og i begeistring hadde han ropt sitt «gledelig jul» som kvittering.
            Ved aftensbordet hadde min frue spurt førstemaskinisten om han hadde hørt noget hjemmefra til ,jul. «Ja», svarte han, «De vet jeg fikk mange brev i Cape, og så håper jeg på telegram i kveld».
            Jeg fulgte telegrafisten med øinene på hans vandring og «Gud skje lov», der var telegrammet til maskinisten.
            Unggutten Jens fikk også telegram. Han puttet det i lommen, spiste litt julegodter - tok det op og leste det igjen. Fem ganger så jeg at telegrammet kom opp av lommen hans.
            Telegrammene bragte tankene til hjemmene, barna, slekt og venner hjemme i vårt kjære Norge, og vi gikk til køys med følelsen av at det også på sjøen i uvær går an å feire en hyggelig jul.

 THORSHAVN (1) i isen 1932-33. Bilde viser Riiser-Larsen's antarktis ekspedisjons hunder på dekket. (Privat bilde via Harald Fevang)

 THORSHAVN (1) går fra siden (Bilde via Harald Fevang)

  

THORSHAVN (1) går fra siden på vei til nye eventyr (Bilde via Harald Fevang). Hvalbåten vi ser på venstre side er " firern "