1964 THORSDROTT
 

Type:

Motorskip, stykkgods og fryseskip, lukket shelterdekker/motor ship, general cargo and fruit, refrigerated cargo space

Off.no:

6404727

Flagg (flag):

Nor

Havn(port):

 Sandefjord

Byggeår (year built):

1964

Bnr (Sno).:

 162

Bygger (yard):

Framnæs Mekaniske Værksted, Sandefjord

Eier (owner):

Thor Dahls Hvalfangerselskap A/S, A/S Ørnen og A/S Odd (A/S Thor Dahl), Sandefjord.

Klasse (Class).:

DnV +1A1, Ice C, F 

 

 

Tonnasje (Tonnage):

6.125 tdw, 5.711 brt, 3.073 nrt

Dimensjoner (size):

Loa: 420,1 (128,04m), B: 56,1’ (17,09m), dypg.: 25,5 (7,77m)

Lastehandterings syst.
(cargo handling.):

14 full isolerte lasterom med 4 sideporter på hver side beregnet på kjøling ned til -20oC.
8 x 5-tonns bommer m/el.drevet likestrømsvinsjer

 

 

Navigasjonsutstyr:

LJIC

Kommunikasjon (comm.):

 

Kallesignal (Call sign.):

 

 

 

Fremdrift (propulsion):

1 x dieselmotor type Horten-Sulzer mod. 7RD68, 2-takt/enkeltv., 8400 BHK v/144 o.min direkte koblet til en 4-bladet propell på diam.: 4.700 mm/11.810 kg . Motor beregnet på HFO drift. Bygget ved Horten Verft.

Fart/forbr.(speed/cons.):

19 knop

Hjelpemaskineri (aux):

3 x dieselgenerator, type Bergen Diesel, mod.RTG 8, type 4-takt/enkeltv., 8-sylindret, 550 BHK.

Tot.el.kraft (el.power):

1296kW/440-220VAC/60Hz

Kjele(r) (boiler):

1 x hjelpekjel (donkey boiler), oljefyrt, 7,0 kp/cm2, kapasitet 1.000 kg damp pr timen,
1 x hjelpekjel (exh.gas economiser), eksosfyrt, 7 kp/cm2, kapasitet 1.200 kg damp.

 

 

Bemanning (crew):

38 Persjoner

Historikk:

1964 Bygget som THORSDROTT ved Framnæs Mek.Værksted for Thor Dahls Hvalfangerselskap A/S, A/S Ørnen og A/S Odd (A/S Thor Dahl), Sandefjord. Bygget som kjøleskip.
1965 Redder 9 mann fra en synkende fritidsbåt utenfor Balboa, Panama på Stillehavssiden 27/2-1965.
1968 Ommålt fra 5.711 brt/3.073 nrt til 4.171 brt/2.113 nrt.
1972 Solgt til Sigurd Haavik A/S, Haugesund omdøpt til VIKFROST.
1976 Overført til Sameiet Vikfrost (Sigurd Haavik A/S, Haugesund).
1977 Solgt til A/S J.Ludwig Mowinkels Rederi, Bergen i august. Omdøpt til PARA.
1979 Solgt til Navigazione Uruguaya SA, Montevideo, Uruguay i oktober og omdøpt til AUDACIA.
1985 Solgt til opphugging, og kom til Kaohsiung for hugging 3/8-1985

 

 

Kilde: Narve Sørensen, "Thor-Glimt" og Ragnar Andersen, Ragnar Iversen
Sist oppdatert: 26.9.2013     OL

Fra "Thor-Glimt" Nr.13 – Februar 1964

THORSDROTT høytidelig døpt den 29. november

            Et kraftig smell mot baugen. Champagneskummet flommet nedover den gråmalte stevnen, mens fru Constance Fogstad rørt sa gudmorens tradisjonelle ord : Jeg døper deg THORSDROTT. Må hell og lykke følge deg. Litt skuffende var det at Thor Dahl-rederiets kjøleskip på ca. 5.800 tonn d.w. ble liggende igjen på beddingen på grunn av den lave vannstanden. Men skipet ble tilbørlig døpt, Framnes Guttemusikkorps stemte i med «Ja, vi elsker» og fru Fogstad fikk av direktør Arnt Wegger en bukett røde roser.
            Verkstedets ledelse opplyste straks for den planlagte stabelavløpningen at verkstedet ville forsøke så snart vannstanden tillot å sette THORSDROTT på vannet.THORSDROTT på beddingen høsten 1963

            THORSDROTT er det første av fire kjøleskip som Framnæs mek. Værksted skal bygge. To skip for A/S Thor Dahl skal leveres i løpet av 1964. De to neste kontraktene går ut på levering til Gotaas Larsen Inc., New York, i desember 1964 og mai 1965. Med andre ord vil verkstedet hvis alt går som planlagt, kunne levere tre kjøleskip i løpet av 1964.
            Direktør Arnt Wegger har tidligere fremholdt at i forhold til størrelsen er det mer arbeide på kjøleskip enn på tankskip, og disse fire kontraktene vil derfor også få betydning for arbeidsstokken ved verkstedet.
            Senere på dagen ble det holdt en middag på Park Hotel med nær innpå 170 gjester. Blant de innbudne var skipets gudmor Constance Fogstad med sin mann, direktør Per Fogstad, direktør Georg Moe med frue. Direktør Arnt Wegger med frue og underdirektør Leif Aanderud med frue var vertskap. Under sjøsettingsmiddagen ble fru Fogstad overrakt en gave fra verkstedet, som hun takket for i en nydelig tale.
            Mandag den 2. desember ble det tilstrekkelig høyt vann for nybygningen og ved 15-tiden gled THORSDROTT fint, men temmelig ubemerket ut i sitt rette element, utenfor Framnæs mek. Værksted. Sjøsettingen forløp meget vellykket. I skrivende øyeblikk ligger skipet ved maskinverkstedet for utrustning. Kaptein Anders Abrahamsen og maskinsjef Karl O. Evensen fører tilsyn under byggingen.
THORSDROTT før sjøsetting. Bilde fra "Thor-Glimt"


Fra "Thor-Glimt" Nr.14 Juni 1964

Frukskipet M/S THORSDROTT – en ny tilvekst til vår hvite flåte
.
            Været var ikke det beste da overleveringsturen for THORSDROTT startet fra A/S Framnæs mek. Værksted den 16. april om morgenen kl. 9. Det var tåke med måtelig sikt og litt yr og regn i luften så godt som under hele turen. Men bortsett fra dette var turen av vanlig høy Framnæs-standard. Det var bortimot 50 deltagere med representanter for både verksted og rederi, meglere og leverandører, samt representanter for verkstedets kunder og den svenske befrakter Salenrederierna AB, Stockholm.
            Været satte ikke noen stopper for gjestenes grundige befaring av skipet fra lasterom, maskinrom og fryselagre, gjennom lugarer og messer til salonger og brodekk, med avstikkere til nesten alle birom som hospital, vaskerom, bysse, pantry, dusjrom og mange andre.
            Det var begeistring for det vakre skip, som på grunn av sin hendige størrelse er meget elegant å se til. Gamle sjøfolk blant gjestene sa at det var et skip som lå godt i sjøen og var meget manøverdyktig. «En koselig båt og på mange måter riktig størrelse» sa en av dem.

            Fartsprøven foregikk på Fredrikstad-milen. Det ble gått to dobbeltturer, den beste turen ga 20,0 knop ved 146 omdreininger, men tåken vanskeliggjorde videre målinger.
            Innredningen ombord er vakker og stilren, og offiserenes og mannskapenes lugarer og messer, bærer preg av førsteklasses handverksarbeide. Lugarene og oppholds- og arbeidsrom er rommelige og holdt i lyse, vennlige farver.
            Skipet er et tørrlasteskip bygget for føring av kjølet last. Lasterommene er inndelt i 8 kjøleavdelinger som kan kjøles uavhengig av hverandre til de temperaturer man ønsker ned til minus 20 gr. C. Kjølemediet er på primærsiden Freon 22, mens kjølingen av rommene foregår ved et. såkalt «lakeanlegg».
            Skipet er helsveiset og bygget med 4 dekk. Maskineriet er plasert midtskips. Alle lugarbekvemmeligheter, messer, dagrom og bysse er plasert midtskips, i dekkshuset rundt maskincasingen og på 2.dekk. Skipet har ingen vanlig bakk eller poop. Det har 4 lasteluker - 2 forenfor og 2 aktenfor midtskipshuset. Lukene på øverste dekk har isolerte ståldeksler. Fartøyet er rigget med 2 ustagede master, det har 8 lastebommer og 8 stk. 5 tonns elektriske wincher.

 


Skipet har følgende hoveddimensjoner:

            Lengde overalt   420'-2"
            Lengde mellom perpendikulaerer            390'-4"
            Bredde på spant            56'-0"
            Dybde i riss til øverste gjennomgående dekk       37'-0"
            Dypgående til sommerfribord      25'-53/4"
            Dødvekt            6.125 tons
            Bruttotonnasje   5.710 tons
            Nettotonnasje    3.073 tons

            Lasterom og luketrunker har tilsammen et volum på 259 500 kubikkfot «bales».
            Rommenes «banankapasitet» er 250.000 kubikk fot. Skipet er bygget til høyeste klasse i Det norske Veritas +1A1 - Is C-F. Som det fremgår av klassebetegnelsen, er skipet isforsterket, og videre er innredningen utført med spesiell omtanke på brannsikkerhet. Skipet har sentralanlegg for luftkondisjonerimg av innredningen, og er forøvrig moderne utstyrt.
            Skipets fremdriftsmaskineri består av en 2-takt, enkeltvirkende, turboladet kryss-hodemotor, Horten/Sulzer type 7RD68, med 8.400 BHK, beregnet å gi skipet en hastighet på 19 knop med full bananlast.
            Da MS THORSDROTT la til ved Thorøya kl. 16 skjedde flaggskiftet på aktermasten idet direktør Leif Aanderud overleverte byggenummer 162 fra Framnæs mek. Værksted til A/S Thor Dahl ved skipsreder H. Winge Sørensen. Direkter Aanderud leverte dermed det første større skip fra Framnæs efter at han tiltrådte som direktør. Den enkle seremoni, som bestod i lykkeønskninger for rederi, skip og mannskap og overlevering av skipets papirer, ble etterfulgt av 3 x 3 hurra fra gjestene på prøveturen.
            Dagen etter ble skipet overtatt av tidsbefrakterne og la straks ut på sin jomfrutur til Santa Marta og Turbo i Colombia hvor det tok inn en last bananer for Bremerhaven og Rotterdam. Skipet er nu tilbakelevert rederiet og Salen-rederiets skorstensmerke er skiftet ut med Thor Dahls da THORSDROTT i løpet av sommerhalvåret skal gjøre 3 turer i CCAL med appelsiner fra Cape Town til Montreal.

 

 

 

Sakset fra "Thor-Glimt" Nr.14 – Juni 1964:

 

 

THORSDROTT reddet 9 mann på fisketur utenfor Balboa
            Om kvelden den 27. februar var 9 menn, hvorav 3 Panamakanal-loser, på vei hjem til Balboa fra en fisketur i motorbåten «Pescadora». Været var meget dårlig for den lille båten og da den fikk lekkasje i baugen, tok den inn vann og situasjonen var ikke særlig lys for de ombordværende. Ved 19.30 tiden kom THORSDROTT, kaptein Harry Thon, opp i nærheten og losene signaliserte og ba den ligge stand by, mens de gjorde fortvilte forsøk på å nå nærmeste land, Bona Island 22 mil unna, for å strande båten der. Men ved midnattstider var vannet steget så mye at de måtte forlate motorbåten. THORSDROTT gikk langs siden og alle de 9 ble bragt trygt ombord og senere landsatt i Balboa. Motorbåten sank.
            På vegne av de reddete har Panama-losene sendt et pent takkebrev og uttrykt sin takknemlighet overfor THORSDROTT og kaptein Thon hvis gode sjømannsskap førte til at samtlige ble reddet fra en vanskelig situasjon.
            Kaptein Thon sier til «Thor-Glimt» at det hele gikk greit og smertefritt. Skipet som var på reise fra Armuelles i Panama til Manzanillo, Dom. Rep., mistet ingen tid og fikk beholde sin tørn ved ankomst til kanalen. THORSDROTT. Kaptein Harry Thon. Bilde fra "Thor-Glimt" Nr.14 Juni 1964.

  THORSDROTT. Overstyrmann Per Larsen. Bilde fra "Thor-Glimt" Nr.14 Juni 1964.

 

 THORSDROTT. Klargjort for prøvetur. Bilde fra "Thor-Glimt"

  THORSDROTT. Det kommer en båt med bananer. THORSDROTT på Oslo besøk.


Se flere bilder i fra skipet